Kivunlievitys synnytyksessä: Mitä on hyvä tietää?

päivitetty viimeksi 22.03.2025

Kivunlievitys synnytyksessä

Synnytyskivun hoito

Valmistautuessasi synnytykseen, on tärkeää ottaa selvää myös tarjolla olevista kivunlievitysmenetelmistä. Kun tietää vaihtoehdot on helpompi miettiä, mitkä ovat omat toiveet kivunlievityksen suhteen. Haluaako oman synnytyksen pärjätä lääkkeettömällä kivunlievityksellä, vai onko toiveissa saada kaikki apu mitä tarjolla on? Meneekö synnyttämään avoimin mielin, mutta kuitenkin jo tietoisena vaihtoehdoista kivunlievitykseen? Kivunlievitys synnytyksessä on yksi merkittävimmistä päätöksistä, joka vaikuttaa suuresti kokemukseesi.

Sisältö:

Kivunlievitys synnytyksessä: lääkkeettömät kivunlievityskeinot

Lääkkeettömiin kivunlievityskeinoihin kannattaa ehdottomasti tutustua, vaikka suunnitelmissa olisikin käyttää lääkkeellisiä keinoja. Synnytyksen alussa nämä keinot nimittäin voivat osoittautua kullan arvoisiksi, sillä lääkkeellisistä keinoista järeimpiä ei alussa voida käyttää. Näiden avulla voit halutessasi rauhassa odotella kotona kunnes synnytys on varmasti käynnissä. Lisäksi näistä keinoista voit löytää hyödyllisiä vinkkejä myös epiduraalin tai spinaalin jälkeen käytettäväksi.

Mitä lääkkeettömiä kivunlievitys keinoja synnytykseen sitten on?

Asennon muutokset

Kehosi kuunteleminen synnytyksen aikana on tärkeää. Voit kokeilla erilaisia asentoja, kuten kävelemistä tai lantion keinutusta. Tämä voi auttaa rentoutumaan ja sietämään kipua paremmin. Kävelyä tai keinuttelua, vaikka seinästä tukea ottaen, kannattaa kokeilla myös supistusten aikana, se voi auttaa kipua lievittämällä ja antaa sinulle tunteen kontrollista. Lantion keinuttelua voi tehdä myös jumppapallon päällä istuessaan.

[Sisällysluetteloon]

Kivunlievitys synnytyksessä

Vedessä oleilu

Vesi on luonnollinen kivunlievitys synnytyksessä. Lämmin vesi rentouttaa ja voi auttaa vähentämään kipua ja jännitystä. Jo pelkkää suihkua voi käyttää apuna, suihkuttamalla lämmintä vettä sinne, missä supistuskipu tuntuu eniten. Kannattaa myös miettiä etukäteen, kiinnostaako vesisynnytys vaihtoehtona ja selvittää oman synnytyssairaalan kriteerit sen suhteen. Ammeessa voi oleilla myös pelkästään avautumisen ajan. 

[Sisällysluetteloon]

Lämpö

Lämpö lievittää monilla kipua. Voit kokeilla lämmön vaikutusta veden lisäksi myös esimerkiksi jyväpussin, lämpöpussin tai lämpöpeiton avulla. 

[Sisällysluetteloon]

Akupunktio ja vyöhyketerapia

Nämä muinaiset menetelmät voivat auttaa rentoutumaan ja lievittämään kipua stimuloimalla tiettyjä kehon pisteitä. Voit pyytää tukihenkilöä tai mahdollisesti doulaa painamaan näitä pisteitä synnytyksen aikana. Tukihenkilön kanssa kannattaa tutustua aiheeseen esimerkiksi täällä.

[Sisällysluetteloon]

Aqua-rakkulat

nämä ovat steriiliä vettä, jota kätilö pistää ohuella neulalla niihin kohtiin, joissa kipu tuntuu koviten. Niiden teho perustuu aivojen kipuviestin katkaisuun.

[Sisällysluetteloon]

Synnytyslaulu

Äänen käyttäminen voi auttaa hallitsemaan hengitystä ja lievittämään jännitystä. On tärkeää, että kasvot ja leuka pysyvät rentoina koko ajan, se pitää myös lantion alueen lihaksia rentoina ja edistää synnytystä sitä kautta. Voit harjoitella matalia vokaali-äänteitä jo ennen synnytystä.

[Sisällysluetteloon]

Hypnoosi

Voit oppia käyttämään mielen voimaa hallitaksesi kipua ja pysyäksesi rentoutuneena. Yksi metodi tähän on Hypnosynnytys. Se on innovatiivinen lähestymistapa synnytykseen, jossa yhdistyvät hypnoosin tekniikat ja synnytysvalmennus. Menetelmä keskittyy pelon, jännityksen ja kivun vähentämiseen synnytyksen aikana mielen voiman avulla. Odottavat äidit (ja usein heidän kumppaninsa) oppivat rentoutumis-, visualisointi- ja itsehypnoositekniikoita sekä hengitysharjoituksia, jotka auttavat pysymään rauhallisina ja keskittyneinä synnytyksen aikana.

[Sisällysluetteloon]

Lempimusiikin kuuntelu tai laulaminen

Musiikki voi olla voimakas kivunlievittäjä ja rentouttaja. Voit esimekriksi koota itsellesi soittolistan kappaleista, jotka saavat sinut hyvälle tuulelle, rentouttavat sinua tai jopa pistävät jalat vispaamaan! (Tanssiminen on hyvää liikettä joka voi edistää synnytystä)

[Sisällysluetteloon]

Rentoutuminen ja mielikuvaharjoittelu

Kuvittele itsesi rauhalliseen paikkaan. Tämä voi auttaa hallitsemaan kipua ja pitämään sinut rauhallisena.

[Sisällysluetteloon]

Hieronta

Hellä kosketus voi tehdä ihmeitä. Pyydä kumppania tai doulaa hieromaan selkääsi, tämä lisää oksitosiinin tuotantoa. Tutun ihmisen kosketus voi luoda myös turvaa ja rentouttaa, synnytyksen aikana on tärkeä kokea olevansa turvassa. Hierontaan voi käyttää myös Gua Sha -kampaa, se on Kiinasta lähtöisin oleva hoitomuoto, jossa ihoa sivellään gua sha –kammalla samansuuntaisin vedoin. Iholla voidaan käyttää öljyä, jolloin kampa luistaa paremmin. Gua sha on tehokas syvähierontamenetelmä erityisesti kalvojen ja jännittyneiden lihasten rentouttamiseen. Gua sha -kammalla hierontaa voit kokeilla sekä synnytyksen että raskauden aikana.

[Sisällysluetteloon]

Rebozo-liina

Rebozo-liina on 2-4m pitkä liina tai kangas ja on lähtöisin Meksikosta. Sitä käytetään raskausaikana ja synnytyksessä. Liinan avulla pyritään rentouttamaan kohdun ja lantion alueen jännityksiä ja saamaan vauva parhaaseen mahdolliseen asentoon syntymää varten. Aitoa rebozo liinaa et välttämättä tarvitse, vaan mikä tahansa sopivankokoinen kangas toimii. Lisätietoja liinan käytöstä täältä.

[Sisällysluetteloon]

TENS-laite

TENS -laite on suosittu ja lääkkeetön kivunlievitysmenetelmä, jota voidaan käyttää synnytyksen aikana. TENS on pieni, kannettava laite joka lähettää matalan tason sähköimpulsseja ihon läpi käyttäen elektrodeja, jotka kiinnitetään selkään.

TENS-laitteen toimintaperiaate perustuu teoriaan, että sähköiset impulssit voivat häiritä kivun viestien siirtymistä aivoihin ja stimuloida endorfiinien, kehon luonnollisten kipulääkkeiden, tuotantoa. Tämä voi tuoda helpotusta erityisesti synnytyksen alkuvaiheen selkäkipuihin, mutta monet ovat pärjänneet laitteella jopa koko synnytyksen.

Käyttö on yksinkertaista: elektrodit kiinnitetään selkään, yleensä alaselän alueelle, ja laite säädellään lähettämään sähköimpulsseja halutulla intensiteetillä. Synnyttäjä voi itse säädellä impulssien voimakkuutta ja rytmiä tarpeensa mukaan, mikä antaa hänelle lisää kontrollia ja osallistumisen tunnetta synnytyksen aikana.

TENS-laitteen etuina ovat sen lääkkeettömyys, mahdollisuus liikkua vapaasti käytön aikana, ja se, että se ei vaikuta vauvaan. Se on turvallinen ja helppokäyttöinen, ja monet synnyttäjät ovat löytäneet siitä merkittävää helpotusta synnytyksen alkuvaiheen kipuihin.

Vaikka TENS-laite ei, kuten ei mikään muukaan, poista kaikkea kipua ja sen tehokkuus vaihtelee yksilöllisesti, se tarjoaa yhden vaihtoehdon synnytyksen kivunlievitykseen, antaen synnyttäjälle mahdollisuuden kokeilla erilaisia lähestymistapoja löytääkseen itselleen sopivimman tavan hallita synnytyksen tuomia haasteita.

[Sisällysluetteloon]

Kivunlievitys synnytyksessä: Lääkkeelliset kivunlievityskeinot

Tutustumis vuorossa lääkkeelliset kivunlievityskeinot ja samoin kuin lääkkeettömien kanssa, niin näihin tutustuminen kannattaa, vaikka et lääkkeellistä kivunlievitystä olisikaan suunnittelemassa. Synnytyksen kulusta kun ei koskaan voi olla varma ja on aina hyvä olla perillä vaihtoehdoista.

Kun puhutaan lääkkeiden käytöstä synnytyksessä, on tärkeää muistaa, että näiden vaikutus ei rajoitu vain äitiin, vaan myös pienokainen saa osansa lääkkeistä istukan kautta. Onneksi meillä Suomessa synnytyssairaaloissa käytetään lääkkeitä, jotka on valittu huolella – tavoitteena on, että ne eivät vaikuta vastasyntyneeseen. Toki jos synnytys etenee nopeasti tai muuttuu yllättäen keisarileikkaukseksi, voi lääkkeitä olla vielä vauvan elimistössä syntymähetkellä, mutta lääkäreillä on keinoja varmistaa pienokaisen hyvinvointi tässäkin tapauksessa.

[Sisällysluetteloon]

Kipulääkkeet

Synnytyksen alkuvaiheessa, eli latenssivaiheessa, voidaan käyttää kipulääkkeitä, kuten petidiini ja oksikodoni, jotka antavat paitsi kivunlievitystä myös rauhoittavat. Ne ovat toimivia, mutta saattavat tuoda mukanaan hieman pahoinvointia.

[Sisällysluetteloon]

Ilokaasu

Ilokaasu on turvallinen ja helppo tapa lievittää kipua. Hengittämällä tätä hajutonta kaasua maskin kautta supistusten aikana, voit saada hetkellistä helpotusta. Muista vain, että sen vaikutus alkaa hieman viiveellä. Ja jos olo tuntuu hieman keinuvan, se on vain osa ilokaasun lumoa. Osalle synnyttäjistä ilokaasu ei kuitenkaan sovi, sillä se voi aiheuttaa pahoinvointia.

[Sisällysluetteloon]

Kohdunkaulanpuudutus

Tämä puudutus tehdään neulalla kohdunkaulalle. Puudutuksen käytölle on joitakin kriteereitä: Ensinnäkin sikiön voinnin tulee olla moitteeton, lapsiveden tulee olla kirkasta ja kohdunsuun avautunut 3-4 cm. Jos kalvot ei ole puhjenneet, ne puhkaistaan jotta scalp-anturi saadaan asetettua vauvan päähän. Jos kaikki on kunnossa lääkäri puuduttaa kohdunkaulan hermopunoksen, mikä tuo nopeaa helpotusta. Kohdunkaulan puudute on hyvä valinta, jos synnytys etenee vauhdilla, ja tarvitset tehokasta kivunlievitystä lyhyeksi aikaa. Toki huomioitavaa on että puudute tuo helpotusta 50% saajista hyvin ja 35% kohtalaisesti, joten laiton jälkeen omaa olotilaa on hyvä tarkkailla tarkasti ja ilmoittaa mikäli kokee puudutteen toimimattomaksi.

[Sisällysluetteloon]

Pudendaalipuudutus

Pudendaalipuudutus on tehokas tapa lievittää kipua synnytyksen ponnistusvaiheessa, puuduttamalla lantion pohjan ja välilihan alueet. Puuduttaessaan synnytyslääkäri tai kätilö ruiskuttaa puudutusainetta emättimen kautta lantionpohjan luisten kyhmyjen taakse. Onnistuessaan tämä puudutus rentouttaa välilihaa, mikä tekee mahdollisesta episiotomiasta tai repeämien ompelemisesta kivuttomampaa. 

[Sisällysluetteloon]

Selkäpuudutteet

Epiduraali ja Spinaali joiden tarkoituksena on puuduttaa ne hermot, jotka välittävät kipua kohdusta ja synnytyskanavan alueelta. Synnyttäjä voi saada epiduraalin tai spinaalin, kunhan tulehdusta, veren hyytymisongelmia tai hermostosairauksia ei ole. Tatuointi ei estä selkäpuudutusta vaikka pistosta ei voikaan tehdä suoraan tatuointi värin läpi.

[Sisällysluetteloon]

Epiduraali

Epiduraalipuudutus on puudutus, jota käytetään kivunlievitykseen synnytyksen aikana, erityisesti avautumisvaiheessa. puudutus laitetaan joko kyljellään makuulla tai istuen, selkää pyöristäen, ja synnyttäjän on pysyttävä mahdollisimman liikkumattomana. Selän pyöristäminen auttaa anestesialääkäriä löytämään oikean pistokohdan. Menettelyyn kuuluu ihon puhdistus, minkä jälkeen pistokohtaa puudutetaan ohuella neulalla. Tämän jälkeen lääkäri asettaa ohuen, taipuisan katetrin neulan avulla epiduraalitilaan, joka sijaitsee selkäydinkanavan sisällä ja ympäröi selkäydintilaa. Katetrin asettamisen aikana voi joskus tuntua lyhytkestoinen sähköiskumainen tuntemus tai sävähdys jalassa. Kun katetri on paikoillaan, neula poistetaan ja katetri kiinnitetään hyvin. Katetri poistetaan vasta synnytyksen jälkeen.

Puudutusaineen vaikutus perustuu sen imeytymiseen selkäydintasolle, jolloin se vaikuttaa kohtua hermottaviin hermojuuriin, mahdollistaen kohdennetun kivunlievityksen. Kivunlievityksen vaikutus alkaa 10–20 minuutin kuluessa, ja supistukset tuntuvat enää kiristyksenä tai painontunteena. Puudutusaine annostellaan tarvittaessa kerta-annoksina, joiden vaikutus kestää yleensä 1-2 tuntia. Tutkimusten mukaan epiduraalipuudutuksen vaikutus vastasyntyneeseen on hyvin vähäinen, tehden siitä turvallisen kivunlievitysmenetelmän synnytyksessä.

[Sisällysluetteloon]

Spinaali

Spinaalipuudutus on Suomessa yleisesti käytetty menetelmä synnytyskivun lievitykseen, erityisesti uudelleen synnyttävillä, sillä sen katsotaan vaikuttavan nopeammin ja tehoavan paremmin myös ponnistusvaiheen kipuun verrattuna epiduraalipuudutukseen. Spinaalipuudutus on kertakäyttöinen, ja sen vaikutus kestää selvästi lyhyemmän ajan kuin epiduraalipuudutuksen, minkä vuoksi sitä suositaan tilanteissa, joissa synnytys on jo edennyt pitkälle. Menetelmässä anestesialääkäri injektoi puudutusaine-kipulääkeseoksen suoraan selkäydinnestetilaan ohuella neulalla, käyttäen huomattavasti pienempiä lääkemääriä kuin epiduraalipuudutuksessa.

Spinaalipuudutuksen vaikutus alkaa nopeasti, johtaen alaraajojen ohimenevään puutumiseen ja mahdollisesti alentuneeseen ponnistusvoimaan alkuvaiheessa. Pistely ja puutuminen häviävät kuitenkin nopeasti, tehden spinaalipuudutuksesta tehokkaan kivunlievitysmenetelmän synnytyksessä.Se on kuin epiduraalin nopea serkku – se toimii pikavauhtia ja on erinomainen valinta, kun synnytys etenee vauhdikkaasti, erityisesti uudelleensynnyttäjille.

[Sisällysluetteloon]

Etuja selkäpuudutteissa ovat:

  • Puudutus ei väsytä synnyttäjää.
  • Tehokas kivunlievitysmenetelmä joka vie kivun 80% käyttäjistä.
  • Epiduraalipuudutus on parhaimmillaan pitkäkestoinen kivunlievitysmenetelmä.
  • Äidin tehokkaan kivunlievityksen myötä sikiön hapensaanti usein paranee. Puudutuksesta ei yleensä ole haittaa vastasyntyneelle.
  • Puudutus voi laskea verenpainetta, josta on usein apua esimerkiksi hoidettaessa synnyttäjää, jolla on raskausmyrkytys (pre-eklampsia).

Selkäpuudutusten haittavaikutukset ja riskit:

  • Vaikutus lihasvoimaan: Alaraajojen puudutusvaikutus voi vaihdella, mahdollisesti vaikuttaen liikkeellelähtöön.
  • Tärinä ja kutina: Vaaratonta ihon kutinaa ja tärinää, yleisempää spinaalipuudutuksessa.
  • Virtsaamisvaikeus: Voi aiheutua sekä synnytyksestä että puudutuksesta.
  • Vaikutus synnytyksen kulkuun: Epiduraalipuudutus saattaa hidastaa ponnistusvaihetta.
  • Riittämätön kivunlievitys: Joissain tapauksissa kivunlievitys voi jäädä vajaaksi tai olla toispuoleista.
  • Synnyttäjän verenpaine ja sikiön syketaajuus: Selkäpuudutukset voivat laskea verenpainetta ja vaikuttaa sikiön sykkeeseen.
  • Selkäsärky: Pistoalueella voi esiintyä arkuutta.
  • Päänsärky: ”Postspinaalipäänsärky” voi esiintyä harvoin selkäydinkalvon puhkaisun seurauksena. Korjataan veripaikalla.
  • Lämmönnousu: Mahdollista pidempikestoisen epiduraalipuudutuksen yhteydessä.
  • Vaikutus sikiöön, vastasyntyneeseen ja imetykseen: Lyhytkestoinen sikiön sykkeen lasku mahdollinen.
  • Hermojuuri- ja selkäydinvauriot: Erittäin harvinaiset, mutta vakavat vauriot mahdollisia.
  • Lääkkeen yliannostus: Erittäin harvinainen, voi aiheuttaa huimausta tai sydämen tykytystä.

[Sisällysluetteloon]

Lopuksi: kivunlievitys synnytyksessä vaikuttaa synnytyskokemukseen suuresti

Muista että tärkeintä on,
että tunnet olosi turvalliseksi ja tuetuksi!

Synnytys on henkilökohtainen ja ainutlaatuinen kokemus jokaiselle synnyttäjälle, kuten on myös kivunlievitys synnytyksessä. Kivunlievitys menetelmien valinta riippuu monista tekijöistä, kuten henkilökohtaisista toiveista, synnytyksen kulusta ja lääketieteellisistä suosituksista. Omat toiveet ja suunnitelmat on hyvä kirjata synnytystoivelistaan. Se auttaa sinua jäsentämään ajatuksesi synnytyksestä. Tiedosta kuitenkin että synnytyksen aikana vastaan voi tulla asioita jotka saavat sinut muuttamaan mielesi. Vaikka olisit ajatellut pitäytyä lääkkeettömissä keinoissa on täysin sallittua turvautua tarvittaessa lääkkeellisiin keinoihin. Varsinkin jos synnytys ei etene kivun takia, kunnon kivunlievitys voikin nopeuttaa sitä. Muista, että tärkeintä on, että tunnet olosi turvalliseksi ja tuetuksi!

[Sisällysluetteloon]

Artikkelin Kivunlievitys synnytyksessä: Mitä on hyvä tietää? Lähteet:

Lääkärikirja Duodecim, Synnytyskivunhoito: https://www.terveyskirjasto.fi/sisalto/laakarikirja-duodecim/7801
Terveyskylä, synnytyskivun lääkkeetön hoito: https://www.terveyskyla.fi/naistalo/synnytys/synnytyskivun-lääkkeetön-hoito
Terveyskylä, synnytyskivun lääkkeellinen hoito: https://www.terveyskyla.fi/naistalo/synnytys/synnytyskivun-lääkkeellinen-hoito

Lapha.fi, asiakas ja potilasohjeet: Kivunlievitysopas: https://lapha.fi/documents/594637/1238911/LKS+Kivunlievitysopas.pdf/9afe4f7e-3cad-98ca-9351-25cb1ede69b3?t=1685443193655

Scroll to Top