Mitä vauva tarvitsee? – Oppaasi hankintoihin

päivitetty viimeksi 25.03.2025

Mitä vauva tarvitsee? Hankinnat vauvan ensimmäisiin kuukausiin

Oletko miettinyt pääsi puhki mitä vauva tarvitsee? Pyöritellyt mielessäsi, että montako vaatekertaa tarvitaan? Tervetuloa lukemaan opasta, jonka avulla saat selvyyden mitä tarvitset vastasyntyneen kanssa arjessa pärjäämiseen. Artikkelin avulla voit valita tarvikkeet vauvallesi sen mukaan mitä koet vauvasi kanssa tarvitsevasi.

Mitä vauva tarvitsee?
Sisältö:

1. Ennen syntymää: Välttämättömät tarvikkeet vauvalle

Ennen kuin vauva saapuu maailmaan, on tärkeää valmistautua huolella. Pohdi, mitä vauva tarvitsee: Haluatko varustautua kaikkeen etukäteen vai hankkia aluksi vain välttämättömimmät, lisäten tarvikkeita tarpeen mukaan syntymän jälkeen. Vauvatarvikevalikoima on valtava, ja monesti käy niin, että osa hankinnoista jää käyttämättä, vaikka ne tuntuivatkin ostohetkellä välttämättömiltä ja loistavilta investoinneilta. Tässä piilee tärkeä opetus: harkitse tarkkaan, mitä tarvikkeita todella tarvitset ja millaiset sopivat parhaiten juuri teidän perheenne arkeen. Välttämättömyydet vaihtelevat perheittäin, ja joustavuus hankinnoissa voi osoittautua viisaaksi, kun oppii tuntemaan oman vauvansa ja perheen tarpeet paremmin. On hyvä luoda lista vauvan tarvikkeista jotka koet tarvitsevasi ja sen jälkeen miettiä mitä hankitaan ennen syntymää ja mitkä voi jättää myöhemmälle.

2. Mitä vauva tarvitsee: Vaatteet

Suomen oma innovaatio, Äitiyspakkaus, sisältää paljon hyviä perustarvikkeita kuten kylpylämpömittarin, harsoja ja pehmeän hiusharjan. Lisäksi siitä saa hyvin perusvaatteita vauvalle. Äitiyspakkaus ei kuitenkaan yleensä yksinään riitä varsinkaan sisävaatteiden osalta, vaan vauvalle tarvitsee hankkia lisäksi itsekin vaatteita. Vaatteiden hankkimista kannattaa harkita käytettynä, nykyään kipputoreilta löytyy paljon hyväkuntoisia lastentarvikkeita. Tietenkin aina joitain vaatteita on ihana päästä itse valitsemaan myös uutena.

Vastasyntyneen vaatevalikoima kannattaa pitää käytännöllisenä ja mukavana. Tässä on luettelo erilaisista vaatteista, jotka voivat olla hyödyllisiä vastasyntyneen vauvan vaatekaapissa, luettelossa yhden koon vaatteiden määrät:

  1. Bodyt:
    • Pitkähihaiset bodyt (3-5 kpl)
    • Lyhythihaiset bodyt (3-5 kpl)
    • kietaisumalliset bodyt helpottavat vastasyntyneen pukemista ja riisumista
  2. Housut:
    • Joustavavyötteiset housut (2-3 kpl)
    • Haalarit tai potkuhousut
  3. Yöpaidat:
    • Unipussi tai yöpuku (2-3 kpl)
  4. Jumpsuitit:
    • Jumpsuitit (2-3 kpl)
    • Näitä löytyy paljon erilaisia malleja, joissa voi olla joko pitkiä tai lyhyitä hihoja ja lahkeita. Nämä käytännöllisiä kesällä myös ulkoilussa viileämmällä säällä.
  5. Pipot ja lapaset:
    • Pehmeät pipot (2-3 kpl)
    • Tumput suojaamaan pieniä käsiä
  6. Sukat:
    • Muutama pari pehmeitä sukkia
  7. Ulkovaatteet:
    • Toppapuku (lähinnä vaunuiluun, tähän toimii hyvin myös äitiyspakkauksen puku alaosa pussiksi laitettuna, vaikka hieman suuri vastasyntyneelle onkin)
    • Villapuku
    • Ohut kypärälakki
    • pipo
    • Tossut ja tumput (nämä löytyy yleensä äitiyspakkauksesta)
  8. Erityiset tilanteet:
    • Kaste-, nimiäis-, muut juhlavaatteet (tarvittaessa)

Muista, että vastasyntynyt kasvaa nopeasti, joten älä hanki liian suurta määrää yhtä kokoa (toki paljon puklaileva vauva voi tarvita jopa 10 bodya samaa kokoa). Valitse pehmeitä ja hengittäviä materiaaleja, kuten puuvillaa, vauvan herkän ihon vuoksi. Vaatteiden on myös oltava helppoja pukea ja riisua, sillä vauvanhoito voi olla ajoittain hyvinkin kiireistä.

3. Mitä vauva tarvitsee: Turvallisuus ja mukavuus kotona

Vastasyntyneen vauvan kotiin saapuminen tuo tullessaan sekä iloa että uusia haasteita. Valmistautuessa vauvan saapumiseen on tärkeää huolehtia siitä, että kodissa on vastasyntyneelle turvallisia ja mukavia paikkoja joihin hänet voi tarvittaessa laskea.

Sitteri

Sitteri on käytännöllinen ratkaisu, joka antaa vanhemmille mahdollisuuden pitää vauvan lähellä seuraamassa tapahtumia silloinkin, kun heidän täytyy hoitaa kotitöitä tai vaikka käydä suihkussa tai wc:ssä. Monet sitterit ovat säädettäviä ja tarjoavat ergonomisen tuen vauvan keholle.

Tutustu sitterivertailuumme, joka auttaa valitsemaan oikeanlaisen sitterin perheenne tarpeeseen.

Hoitopöytä

Toinen mahdollisesti tarvittava on hoitopöytä ja siihen kuuluva hoitoalusta. Hoitopöytä tarjoaa paikan, joka helpottaa vaipanvaihtoa ja muita vauvanhoitotilanteita. Yhdessä hoitoalustan kanssa se muodostaa turvallisen ja mukavan alustan, jossa vauvaa voidaan hoitaa ja pukea ilman, että vanhempien täytyy kumarrella liikaa tai joutua epämukavaan asentoon. Parhaissa hoitopöydissä on yleensä hyllyjä ja laatikoita, joihin saa vauvan hoitoon tarvittavat välineet, kuten vaipat, kätevästi käsien ulottuville. Hoitopöydän voi kasata myöskin vaikka pyykinpesukoneen päälle tai kodinhoitohuoneen tasolle, kun hankkii sopivan hoitoalustan.

Unipesä

Yksi mahdollisesti arkea helpottava hankinta on unipesä. Se on pieni, turvallinen pesä, joka on suunniteltu antamaan vauvalle viihtyisän ja rauhallisen paikan levätä. Sen reunat ovat pehmeää ja turvallista materiaalia, joka tukee vauvan kehoa lempeästi. Unipesä tarjoaa vauvalle ahtaan tilan tunteen, joka muistuttaa kohdun lämpöä ja turvaa. Se auttaa vauvaa nukkumaan paremmin ja vähentää hänen heräämistään ympäristön ärsykkeisiin. Monet unipesät ovat myös helposti siirrettäviä, joten voit pitää vauvaa lähelläsi päivän aikana missä tahansa kodissa liikutkin. Tämä pieni pesä on oiva apuväline päiväunien aikana tai kun haluat pitää vauvan lähelläsi turvallisesti.

Löydät hoitopöytä vertailumme: Mikä on paras hoitopöytä 2025: Suuri hoitopöytä vertailu

Kylpyamme

Vauvan pesemiseen kylpy on yleensä luontevin keino, joten vauvan tarvikkeisiin on hyvä lisätä kylpyamme. Kylpyaika on monille vauvoille mieluisa hetki, ja erityinen vauvojen kylpyamme mahdollistaa turvallisen ja mukavan kylvyn. Monissa kylpyammeissa on myös liukuesteitä ja tukipintoja, jotka estävät vauvaa liukumasta vedessä. Kylpyhetki ei ole vain puhdistamista varten, vaan se tarjoaa myös mahdollisuuden vuorovaikutukseen ja rentoutumiseen.

4. Mitä vauva tarvitsee: Imetys ja pullo ruokinta

Imetys on luonnollinen tapa ruokkia vauvaa, ja se tarjoaa monia terveyshyötyjä sekä äidille että lapselle. Äidinmaito sisältää vasta-aineita, jotka suojaavat vauvaa infektioilta ja vahvistavat hänen immuunijärjestelmäänsä. Imetys myös edistää äidin ja vauvan välistä läheisyyttä, luoden vahvan emotionaalisen siteen.

Toisaalta pulloruokinta on myös hyvä vaihtoehto niille vanhemmille, jotka eivät voi tai halua imettää. Pulloruokinta mahdollistaa muiden perheenjäsenten osallistumisen vauvan ruokintaan ja antaa vanhemmille enemmän joustavuutta päivittäisessä aikataulussa. Lisäksi pulloruokinta antaa tarkan hallinnan vauvan ravinnonsaannista, ja vanhemmat voivat seurata tarkasti, kuinka paljon vauva syö joka kerta.

Imetykseen liittyen on hyvä tehdä joitain hankintoja. Nämä eivät suoranaisesti ole vauvan tarvikkeita, mutta helpottavat vauvasta huolehtimista. Imetystä varten äiti tarvitsee esimerkiksi imetysliivit, jotka tukevat rintoja ja helpottavat imettämistä. Lisäksi on hyvä hankkia liivinsuojuksia, joita on sekä kertakäyttöisinä että kestoversioina. Lisäksi imetystyynyä voi harkita, se tukee vauvaa mukavasti imetyksen aikana ja helpottaa äidin asentoa imettäessä.

Pulloruokintaa varten tarvitaan tuttipulloja. Näitä löytyy monenlaisia, ja on perheestä ja vauvasta riippuvaista mikä toimii parhaiten. Pulloruokintaan voi käyttää korviketta tai sitten äiti voi pumpata maidon. Pumppaukseen löytyy erilaisia pumppuvaihtoehtoja, kuten manuaalinen ja sähkökäyttöinen rintapumppu, sekä alipainepumppu. näiden hankkimista voi pohtia sen perusteella, miten suunnittelee vauvan ruokinnan menevän. Toki yksi tuttipullo on hyvä lisätä vauvan tarvikkeisiin jo ennen syntymää, vaikka suunnitelmana olisikin täysimetys. Myös käsikäyttöinen rintapumppu voi tulla tarpeeseen, ja kannattaa lisätä tarvikelistalle.

Lue lisää vauvan syömisestä:
Rintamaidon pumppaus: Mitä jokaisen äidin tulisi tietää?
Paras rintapumppu 2025: valintaohje sekä TOP 3!
Rintamaidon käsinlypsy – Ohjeet ja hyödyt
Imetyksen aloitus: Mitä haluat tietää imetyksestä ennen synnytystä
Vauvan imetys: Mitä siihen tarvitaan?

5. Mitä vauva tarvitsee: Pinnasänky ja nukkumisjärjestelyt

Mitä vauva tarvitsee: nukkuminen

Yksi keskeinen osa vauvan ja perheen hyvinvointia on turvallinen ja mukava uni. Nukkumiseen on erilaisia nukkumisjärjestelyitä, kuten perhepetiä ja pinnasänkyvaihtoehtoja.

Perhepeti vai pinnasänky?

Yksi kysymys, jonka monet vanhemmat kohtaavat, on valinta perhepedin ja pinnasängyn välillä. Perhepeti, eli vauvan nukkuminen samassa sängyssä vanhempien kanssa, on käytäntö, joka on herättänyt keskustelua. Jotkut vanhemmat kokevat sen luovan vahvemman siteen vauvan kanssa ja helpottavan yöaikaisia hoitotoimenpiteitä, kun taas toiset painottavat pinnasängyn turvallisuutta ja itsenäistymistä. Mikäli perhepeti kiinnostaa, kannattaa perehtyä perhepetiä koskevaan ohjeistukseen.

Pinnasänkyvaihtoehdot

Jos perhepeti ei tunnu sopivalta vaihtoehdolta, pinnasänky on turvallinen vaihtoehto vauvan nukkumiseen. Monissa pinnasängyissä on säädettävä pohja, joka mahdollistaa sängyn mukauttamisen vauvan kasvun ja kehityksen mukaan. Pinnasänkyvaihtoehdot eivät rajoitu pelkästään perinteisiin pinnasänkyihin. Kuljetettavat matkasängyt ja sivuvaunusängyt vanhempien sänkyyn kiinnitettäväksi tarjoavat monipuolisia vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin.

Huomioitavat seikat vauvan nukkumisessa

Riippumatta siitä, valitsetko perhepedin vai pinnasängyn, on muutamia huomioitavia seikkoja. Varo liian pehmeitä patjoja tai peittoja vauvan ympärillä, sillä ne voivat aiheuttaa tukehtumisriskin. Tarkista myös, että uniympäristö on sopivan viileä ja että vauvalla on mukavat ja turvalliset yövaatteet.

6. Mitä vauva tarvitsee: Vaunut, turvakaukalo ja kantovälineet

Mitä vauva tarvitsee: liikkuminen


Vastasyntyneen vauvan kasvun ja kehityksen myötä vanhemmat kohtaavat useita päivittäisiä haasteita, joista yksi keskeisimmistä on vauvan kanssa liikkuminen. Liikkumisen helpottamiseksi ja vauvan turvallisuuden varmistamiseksi on olemassa erilaisia liikkumisvälineitä, kuten vaunuja, turvakaukaloita ja kantovälineitä.

Vaunut

Vaunut ovat perinteinen ja käytännöllinen tapa liikkua vauvan kanssa. Ne tarjoavat mukavan tilan vauvalle levätä samalla, kun vanhemmat voivat käydä kävelyillä ja kaupungilla. Vaunut ovat saatavilla erilaisina malleina, kuten rattaat, yhdistelmävaunut ja juoksurattaat, jotka soveltuvat erilaisiin tarpeisiin ja aktiviteetteihin.

Vaunujen hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota omiin tarpeisiin. Asutaanko maalla vai kaupungissa? Onko tarve liikkua bussilla? Saada vaunut helposti kasaan auton kyytiin? Missä niitä säilytetään? Näiden perusteella voi tehdä päätöksen että millaiset vaunut ovat toimivimmat omaan tarpeeseen.

Lisäksi on hyvä miettiä tarvitaanko vaunuun esimerkiksi toppapussia tai lisäpeitteitä, myös vaunuverho voi olla hyödyllinen hankinta. Jos ajatuksena on nukuttaa vauvaa ulkona, on itkuhälytin myös tarpeellinen hankinta.

Tutustu myös Parhaat lastenvaunut -artikkeliimme!

Turvakaukalo

Turvakaukalo on yksi tärkeimmistä vauvan tarvikkeista, yleensä myös silloin, kun vanhemmat eivät omista omaa autoa. Alle kolmivuotiaalle on lain mukaan pakko olla turvaistuin myös taksissa, mitä voidaan tarvita esimerkiksi sairastapauksissa. Myös ambulanssiin vauva otetaan yleensä kaukalossa, jos hänen terveytensä sen siinä hetkessä sallii.

Turvakaukalo on suunniteltu tarjoamaan turvallinen ja mukava paikka vauvalle autossa. Useimmat turvakaukalot ovat helppoja asentaa autoon ja siirtää vaivatta eri paikkoihin. Lisäksi turvakaukalo voidaan kiinnittää vaunuihin, mikä tekee siirtymisestä autosta vaunuihin sujuvaa. Turvakaukalon valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kaukalo on tunnetun valmistajan ja että se on läpäissyt asianmukaiset turvallisuustestaukset. Lisäksi turvakaukalon kanssa tulee pitää mielessä että vauvalle ei ole turvallisuuden vuoksi kannattavaa pukea paksuja vaatteita kaukaloon, jolloin syksyisin ja talvisin kaukalopussi on ehdoton hankinta.

Lue lisää lasten kanssa autoilusta:
Paras turvakaukalo 2025: Lue listauksemme
Paras turvaistuin 2025 TOP 3: Oppaasi turvaistuinten maailmaan!
Paras kääntyvä turvaistuin 2025: Plussat, miinukset ja TOP 3 valintamme
Paras turvavyöistuin lapselle – Valintaopas sekä TOP 3!

Kantovälineet

Kantoväline; -liina tai -reppu, on valinta vanhemmille, jotka haluavat pitää vauvan lähellä. Sillä voi myös helpottaa omia päivittäisiä askareita, jos vauva haluaa olla jatkuvasti lähellä. Oikeanlaiset kantovälineet ovat ergonomisesti suunniteltuja ja tarjoavat vauvalle läheisyyttä ja turvallisuuden tunteen. Ne sopivat erityisen hyvin tilanteisiin, joissa vaunut eivät ole käytännöllisiä tai kun vanhempi haluaa vahvistaa siteitä vauvaan.

7. Mitä vauva tarvitsee: Vauvan terveys ja hyvinvointi

Päivittäinen hyvinvointi

Vauvan terveys ja hyvinvointi ovat ensisijaisen tärkeitä vanhempien huolenaiheita vastasyntyneen elämässä. Pienten vauvojen herkkä iho ja alttius infektioille tekevät terveydenhuollon ja hygienian ylläpitämisestä keskeistä.

Päivittäiseen vauvan hoitoon tarvittavista tarvikkeista tärkeimmät ovat varmasti vaipat. Vaippoja on monenlaisia, ensimmäisenä kannattaa miettiä, haluaako käyttää kestovaippoja vai kertakäyttöisiä? Kestovaipat ovat ympäristöystävällinen valinta ja tulevat yleensä halvemmaksi, mutta vaativat enemmän vaivannäköä ja alkuinvestointi on melko suuri. Kertakäyttöisiä vaippoja on monia merkkejä ja niiden kanssa saatta olla ensin ymmällään, mutta kokeilemalla eri merkkejä löytää omalle vauvalle sopivimman merkin.

Lisäksi päivittäisiin tarpeisiin voi lukeutua kosteuspyyhkeet joilla vauvan pepun voi puhdistaa vaipanvaihdon yhteydessä ja vanupuikot, jotka ovat käteviä napatyngän puhdistamiseen.

Vauva sairastaa

Vauvan hoitoon liittyy olennaisesti myös valmistautuminen flunssien varalle. Flunssan iskiessä vanhemmat haluavat varmistaa, että heillä on kaikki tarvittavat välineet vauvan mukavuuden ja terveyden ylläpitämiseksi. Yksi keskeinen varuste flunssakausien varalle on nenäimuri.

Flunssan aikana vauvan nenä saattaa täyttyä limasta, mikä vaikeuttaa hengittämistä. Koska vauvat eivät pysty vielä itse puhdistamaan sieraimiaan, nenäimuri on korvaamaton apuväline. Manuaaliset nenäimurit, kuten Nenä-Friida, ovat suosittuja käytössä, sillä ne mahdollistavat tarkan kontrollin imun voimakkuudesta. Toisaalta sähkökäyttöiset nenäimurit voivat olla käteviä, koska ne tekevät imuroinnista nopeampaa ja tehokkaampaa.

Keittosuolaliuos on turvallinen ja hellävarainen tapa puhdistaa vauvan nenä flunssan aikana. Tämä liuos auttaa liuottamaan limaa ja helpottaa sen poistamista, mikä puolestaan helpottaa vauvan hengittämistä. Keittosuolaliuos on yleensä saatavilla kätevissä valmiiksi annostelluissa pakkauksissa, mikä tekee sen käytöstä helppoa ja vaivatonta.

Vauvan flunssan aiheuttamat huolenaiheet voivat vaihdella lievästä tilanteesta vakavampiin oireisiin. Tässä on joitakin tilanteita, joissa on suositeltavaa hakeutua lääkäriin vauvan flunssan yhteydessä:

  1. Alle kuukauden ikäinen vauva kuumeilee: Vauvan kuumeilu alle kuukauden iässä voi olla merkki vakavammasta sairaudesta. Lapsen päivystyspoliklinikka sairaalassa on oikea osoite tällaisissa tilanteissa.
  2. Vauva on huonossa kunnossa: Jos vauvan yleiskunto on selvästi heikko, on suositeltavaa viedä lapsi sairaalan päivystykseen saadakseen välittömän arvion tilanteesta.
  3. Vauva on alle kolmikuinen: Pienet vauvat voivat olla alttiita vakavammille komplikaatioille flunssan yhteydessä, ja siksi lääkärissä kannattaa käydä jo flunssan alkuvaiheessa.
  4. Perusflunssa pitkittyy ja vauvan vointi heikkenee: Jos flunssan oireet jatkuvat pitkään eikä vauvan tila parane, on suositeltavaa hakeutua lääkärin arvioon.
  5. Vauvalla on vaikeuksia hengittää: Hengitysvaikeudet voivat olla merkki vakavammasta tilanteesta. Jos vauva näyttää ahdistuneelta, kamppailee hengityksen kanssa tai hengittää epätavallisesti, on tärkeää hakeutua välittömästi lääkäriin.
  6. Vauvalla on korkea kuume, eikä särkylääke auta: Jos vauvalla on korkea kuume eikä särkylääke, kuten parasetamoli tai ibuprofeeni, auta alentamaan kuumetta, on suositeltavaa konsultoida lääkäriä. Muistathan, että alle 3kk ikäiselle vauvalle särkylääkettä vain lääkärin määräyksestä.
  7. Vauvan hengitys rohisee tai vinkuu: Rohiseva tai vinkuva hengitys voi viitata hengitystieinfektioon tai jopa vakavampaan sairauteen, kuten RS-virukseen. Tällaiset oireet voivat vaatia sairaalahoitoa, ja lääkärin arvio on tarpeen.

On aina parempi olla liian varovainen, kun kyseessä on vauvan terveys. Jos vanhemmat ovat epävarmoja vauvan tilasta tai huolestuneita oireiden vakavuudesta, on suositeltavaa ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen saadakseen asianmukaisen arvion ja hoidon.

8. Mitä vauva tarvitsee: Lelut ja stimulaatio

Mitä vauva tarvitsee: lelut

Vauvan ensimmäiset kuukaudet ovat aikaa, jolloin havainnointi ja aistien kehitys ovat keskiössä. Mitä vauva tarvitsee leluilta? Lelut, jotka ovat suunniteltu vauvan turvalliseen käyttöön ja hänen ikänsä huomioiden, voivat tarjota monipuolista stimulaatiota ja tukea eri kehitysvaiheissa. Mitään välttämättömiä vauvan tarvikkeitahan nämä eivät ole, mutta voivat helpottaa arkea kun vauvalle on tarjota mielekästä ja varmasti turvallista katsottavaa tai kosketeltavaa.

Visuaalinen stimulaatio: Kontrastit ja värit

Vauvat reagoivat voimakkaasti kontrasteihin ja kirkkaisiin väreihin. Mustavalkoiset lelut tai lelut voimakkailla kontrasteilla voivat auttaa kehittämään vauvan visuaalista havaintokykyä. Myöhemmin värikkäät, eri muotoiset esineet tuovat vaihtelua ja auttavat vauvaa hahmottamaan ympärillään olevaa maailmaa.

Kuuloaisti: Äänilelut ja rauhoittava musiikki

Vauvat reagoivat ääniin herkästi. Lempeät äänet ja rauhallinen musiikki voivat tarjota vauvalle miellyttävää stimulaatiota. Äänilelut, kuten helistimet tai pehmeät soittimet, voivat innostaa vauvaa ja kehittää hänen kuuloaan.

Tuntoaisti: Tekstuuri- ja kosketuslelut

Tekstuuri- ja kosketuslelut auttavat kehittämään vauvan tuntoaistia. Pehmeät, karheat, sileät tai eri muotoiset lelut tarjoavat vaihtelevaa tuntemusta vauvan sormille. Rinkuloiden tai purulelujen tarjoaminen voi myös auttaa, kun vauva alkaa pureskella.

Motoriset taidot: Liikkuvat lelut ja pehmeät palapelit

Kun vauva alkaa liikkua enemmän, liikkuvat lelut ja pehmeät palapelit voivat olla erinomainen stimulaatio motoristen taitojen kehittämiseen. Vauvat viettävät paljon aikaa selällään, ja leikkimatto tarjoaa pehmeän ja turvallisen alustan heidän leikkiessään ja harjoitellessaan motorisia taitojaan. Useimmissa leikkimatoissa on myös värikkäitä leluja ja kuvioita, jotka stimuloivat vauvan aisteja ja kiinnittävät heidän huomionsa.

Vuorovaikutus: Kuvakirjat ja pehmolelut

Kuvakirjat ja pehmolelut, joissa on yksinkertaisia kasvoja tai kuvioita, voivat innostaa vauvaa vuorovaikutukseen. Vauvat alkavat kiinnostua kasvoista ja reagoivat hymyilyyn sekä eleisiin. Tällaiset lelut voivat myös edistää kielenkehitystä, kun vanhemmat puhuvat ja kuvailevat lelujen ominai

Sinua voisi myös kiinnostaa:
Paras pyöränistuin lapselle – Lue vertailumme ja TOP3

Scroll to Top