päivitetty viimeksi 31.01.2024
Mitä huomioida raskausajan ruokavalinnoissa?
Raskausaika vaatii erityishuomiota ruokavalioon, sillä tiettyjen ruoka-aineiden nauttiminen voi vaikuttaa sekä äidin että sikiön terveyteen. Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia ruoka-aineita ja niiden suositeltavuutta raskaana oleville naisille.

Sisältö:
- Alkoholi
- Inkivääri ja inkiväärituotteet
- Kofeiini
- Kala
- Energiajuomat ja kolajuomat
- Maksatuotteet
- Pakastevihannekset ja valmisruoat
- Juustot
- Raaka kala ja äyriäiset
- Lakritsi ja salmiakki
- Kypsät lihavalmisteet ja leikkeleet
- Merilevävalmisteet
- Öljykasvien siemenet
- Yrttijuomat ja -haudukkeet
- Ravintolisät
1. Alkoholi: Kielletty
Alkoholin välttäminen on ensisijaisen tärkeää raskauden aikana. Alkoholi kulkeutuu istukan läpi sikiöön ja voi vaarantaa lapsen normaalin kasvun ja kehityksen. Satunnainen humalajuominen lisää haittariskiä, ja siksi alkoholin käyttö on suositeltavaa lopettaa jo raskautta suunniteltaessa.
2. Inkivääri ja inkiväärituotteet: Käytä varoen
Vaikka inkiväärin käyttö ruoan mausteena on turvallista, inkivääriteetä, tiivistettä tai ravintolisiä, joissa on inkivääriä, tulisi välttää. Näissä tuotteissa voi olla haitallisia aineita, ja niiden turvallisesta käytöstä ei ole riittävästi tietoa.
3. Kofeiini: Kohtuullisesti nautittuna
Kofeiinin saannissa tulisi olla varovainen. Raskaana oleville suositellaan enintään 200 mg kofeiinia päivässä. Tämä vastaa noin kahta kahvikuppia. Kofeiini voi kulkeutua istukan kautta sikiöön, ja suurina määrinä se voi aiheuttaa haittoja. Erityisesti kofeiiniherkille ja raskaana oleville se saattaa aiheuttaa sydämentykytystä ja muita oireita.
4. Kala: Nauti monipuolisesti
Kalan syöminen on suositeltavaa 2–3 kertaa viikossa, mutta samalla on tärkeää valita vaihtelevasti eri kalalajeja. Vaihtoehtoina ovat muun muassa järvikala, kasvatettu kala ja erilaiset merikalat. Tietyt kalat, kuten hauki, tulisi kuitenkin välttää kokonaan raskauden aikana, koska ne voivat sisältää haitallisia määriä elohopeaa.
5. Energiajuomat ja kolajuomat: Ei suositella
Energiajuomien ja vahvasti kofeiinipitoisten kolajuomien käyttöä ei suositella raskaana oleville. Liiallinen kofeiinin saanti voi olla haitallista sekä äidille että sikiölle. Pienissäkin määrissä energiajuomat ja kolajuomat voivat sisältää merkittäviä määriä kofeiinia.
6. Maksatuotteet: Ei suositella
Maksatuotteita, kuten maksapihvejä, tulisi välttää koko raskauden ajan, sillä liiallinen A-vitamiinin saanti voi aiheuttaa epämuodostumia ja lisätä keskenmenoriskiä. Mikäli pidät maksamakkarasta ja -pasteijasta, voit syödä niitä enintään 200 g viikossa ja enintään 100 g yhdellä aterialla. Jos käyttö on päivittäistä, sitä tulisi käyttää enintään 30 g vuorokaudessa.
7. Pakastevihannekset ja valmisruoat: Huolellinen käsittely
Pakastevihannekset tulee kuumennuttaa ennen käyttöä, ja valmisruoat on lämmitettävä kauttaaltaan ennen syömistä. Tämä on tärkeää, koska näissä tuotteissa voi esiintyä Listeria monocytogenes -bakteeria, joka voi aiheuttaa vakavia infektioita.
8. Juustot: Valitse pastöroidut vaihtoehdot
Home- ja kittijuustojen sekä muiden pehmeiden juustojen, kuten brien ja camembertin, käyttöä tulisi välttää, elleivät ne ole valmistettu pastöroidusta maidosta. Pastöroidut ja kuumennetut juustot ovat turvallisempia vaihtoehtoja.
9. Raaka kala ja äyriäiset: Käytä kuumennettuna
Raakaa kalaa, graavisuolattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita, pastöroimatonta mätiä ja muita vastaavia tuotteita tulee käyttää vain kuumennettuina. Tämä vähentää Listeria-bakteerin riskiä.
10. Lakritsi ja salmiakki: Ei suositella
Lakritsi- ja salmiakkimakeiset sisältävät glysyrritsiiniä, jonka turvallista käyttömäärää ei tunneta. Korkea glysyrritsiinipitoisuus voi nostaa verenpainetta, lisätä turvotusta ja liittyä keskenmenovaaraan sekä mahdollisesti lapsen kehityshäiriöihin. Pienet määrät, kuten yksi annos lakritsijäätelöä tai muutama makeinen, eivät yleensä aiheuta haitallisia vaikutuksia. Onneksi pahimpaan salmiakin himoon löytyy myös glykirritsiini vapaita salmiakkeja.
11. Kypsät lihavalmisteet ja leikkeleet: Kuumennettuina
Kuumenna ennen nauttimista tai syö mieluiten hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää, koska näissä Listeria monocytogenes -bakteeririski.
12. Merilevävalmisteet: Ei suositella
Ei käytetä ellei jodi pitoisuus ole tiedossa.
13. Öljykasvien siemenet: Ei suositella
Öljykasvien siemenet, kuten pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, unikon- ja auringonkukansiemenet, eivät ole suositeltavia käytettäväksi sellaisenaan, rouheena tai liotettuna raskauden ja imetyksen aikana, esimerkiksi ummetuksen hoitoon, koska niillä on taipumus kerätä siemeniinsä maaperän raskasmetalleja, erityisesti nikkeliä ja kadmiumia. Pienet määrät öljysiemeniä, kuten niiden käyttö leivissä, eivät yleensä aiheuta haittoja.
14. Yrttijuomat ja -haudukkeet: Ei suositella
Yrttijuomat tai -haudukkeet (muut kuin teekasvista haudutetut juomat) eivät ole suositeltavia raskaana oleville. Turvallisuudesta ei ole riittävästi tietoa, ja nämä juomat voivat sisältää luontaisia haitta-aineita. Siksi niiden käyttöä tulisi välttää raskauden aikana, kunnes niiden turvallisuudesta on saatu lisää tutkimustietoa. On suositeltavaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen minkään uuden yrttijuoman käytön aloittamista raskauden aikana.
15. Ravintolisät: Käytä varoen
Kasviperäisiä ravintolisiä tulisi käyttää harkiten, sillä niiden turvallisuudesta ei ole riittävästi tietoa. Erityisesti suositellaan välttämään lisäravinteita, jotka voivat sisältää luontaisia haitta-aineita.
Näiden suositusten noudattaminen auttaa varmistamaan terveellisen raskauden ja vauvan normaalin kehityksen. On aina hyvä muistaa, että yksilölliset tarpeet voivat vaihdella, ja siksi on suositeltavaa keskustella ravitsemusasiantuntijan tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa lisäohjeiden saamiseksi.
Lähde: Ruokavirasto